H πολιτική για τη νεανική κινητικότητα στην Ευρώπη: πως οι νέοι αντιλαμβάνονται την κινητικότητα και πως επηρεάζεται η απόφαση τους για εργασία στο εξωτερικό
View/ Open
Date
2022-06Author
Χαραλάμπους, ΚωνσταντίναAdvisor
Σταύρου, ΣοφίαPublisher
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής / University of Cyprus, Faculty of Social Sciences and EducationPlace of publication
ΚύπροςGoogle Scholar check
Keyword(s):
Metadata
Show full item recordAbstract
Αυτή η διπλωματική εργασία έχει σκοπό να ερευνήσει το θέμα της νεανικής κινητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προέκυψε τις τελευταίες δεκαετίες. Με τον όρο κινητικότητα εννοούμε την απόφαση ενός ατόμου να μετακινηθεί στο εξωτερικό. H νεανική κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2011, κυρίως για εξεύρεση εργασίας, λόγω της αυξημένης ανεργίας.
Σε πρώτο επίπεδο, θα μελετηθεί το πώς η ΕΕ ως υπερεθνικός οργανισμός διαμορφώνει ως αρχή την κινητικότητα των νέων μέσα από τις πολιτικές της, το λόγο πολιτικής και συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θεσμοθετεί, καθώς και το πώς αυτή η πολιτική μεταφέρεται στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε δεύτερο επίπεδο, θα ερευνήσει το πώς οι Κύπριοι νέοι αντιδρούν σε αυτή την πολιτική και ποια είναι η σχέση τους με την κινητικότητα. Σκοπός είναι να εξεταστεί εάν οι νέοι εκλαμβάνουν την κινητικότητα στο πλαίσιο το οποίο καθιερώνεται από την ευρωπαϊκή πολιτική, δηλαδή ως ευκαιρία για τους νέους, αν οι νέοι αξιοποιούν το δικαίωμα της κινητικότητας και τα θεσμοθετημένα μέτρα προς όφελός τους. Για πιο ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της ανάλυσης, θα δημιουργηθούν δύο ομάδες εστίασης με άτομα που έλαβαν μέρος σε πρόγραμμα Erasmus ή όχι, όπως και με άτομα που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να εργαστούν στο εξωτερικό ή όχι.
Μέσα από τη διεξοδική μελέτη και με τη δημιουργία των ομάδων εστίασης και συνεντεύξεων, παρατηρήθηκε ότι η Κυπριακή κοινότητα έχει βαθιές ρίζες που τη συνδέει με το θεσμό της οικογένειας, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους νέους να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η ΕΕ.