Αμυντική διπλωματία και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων: η περίπτωση της Κύπρου
Date
2021-05-27Author
Πολυβίου, ΜαρίνοςAdvisor
Κοκτσίδης, ΠαύλοςPublisher
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής / University of Cyprus, Faculty of Social Sciences and EducationPlace of publication
ΚύπροςGoogle Scholar check
Keyword(s):
Metadata
Show full item recordAbstract
Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) χαρακτηρίζονται ανά το παγκόσμιο ως η «αιχμή του δόρατος». Αυτή η ονομασία δεν δόθηκε τυχαία αφού αυτές οι ομάδες εμπλέκονται στις πιο δύσκολες και τολμηρές αποστολές που θα ανατεθούν στις ένοπλες δυνάμεις.
Οι ΔΕΕ είναι τα επίλεκτα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων αφού μπορούν να φέρνουν εις πέρας αποστολές υψηλού κινδύνου μέσα από ένα τεράστιο φάσμα επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν. Οι πολίτες της κοινωνίας φαντάζονται πως τα καθήκοντα των ΔΕΕ είναι η εκτέλεση επικίνδυνων αποστολών. Ωστόσο αυτό είναι ένα κομμάτι από τα πολλά άλλα πολύμορφα και περιπλεκόμενα κομμάτια που πραγματοποιούν καθώς το φάσμα των αποστόλων που καλύπτουν είναι τεράστιο όπως και το έργο που επιτελούν. Οι μονάδες αυτές πραγματοποιούν σημαντικό έργο στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας αφού μπορούν να ενεργούν ως εργαλείο αναβάθμισης της αμυντικής διπλωματίας του κράτους. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USSOCOM) οι μονάδες αυτές συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως αποστολές κατά της τρομοκρατίας, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εκτός των συνόρων του κράτους, διασωστικές αποστολές, παροχή βοήθειας σε εξωτερικές δυνάμεις, συνεκπαιδεύσεις με σύμμαχους κλπ., οι οποίες δραστηριότητες συγκαταλέγονται στο τομέα της αμυντικής διπλωματίας.
Στόχος της έρευνας είναι να εξηγήσει το έργο και την σημαντικότητα των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων στην εξωτερική πολιτική και αμυντική διπλωματία (ΑΔ) ενός κράτους, μελετώντας πώς αυτές χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση ευρύτερων στόχων αμυντικής διπλωματίας όπως επίσης διερευνώντας και αξιολογώντας την συμβολή των ΔΕΕ στην Κύπρο για την εξυπηρέτηση των στόχων της αμυντικής διπλωματίας του κράτους.
Η ώθηση για την θεματική της έρευνας προήλθε από τις συνεργατικές δραστηριότητες που ασκεί η Κύπρος τα τελευταία χρονιά στον αμυντικό-στρατιωτικό τομέα. Η Κύπρος παρουσιάζεται στρατιωτικά μέσω των διμερών και τριμερών συνεργασιών έχοντας έντονη παρουσία των ειδικών δυνάμεων κυρίως σε συνεργασίες και εκπαιδεύσεις μεταξύ των κρατών.
Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί και να αξιολογηθεί το έργο που προσφέρουν οι μονάδες αυτές στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου ως στρατιωτικό-διπλωματικό εργαλείο αλλά και να διερευνηθούν τα όρια και οι περιορισμοί των δραστηριοτήτων τους όπως για παράδειγμα στις ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο διάφορων οργανισμών όπως του ΝΑΤΟ- Ευρωπαϊκή Ένωση και εντός των συμμαχιών μεταξύ κρατών..............