Παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση ιώσεων στις πόλεις
View/ Open
Date
2022-01Author
Πολυκάρπου, ΧρίστοςAdvisor
Σαββίδης, ΑνδρέαςPublisher
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πολυτεχνική Σχολή / University of Cyprus, Faculty of EngineeringPlace of publication
ΚύπροςGoogle Scholar check
Metadata
Show full item recordAbstract
H παρούσα διπλωματική έρευνα έγινε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου «Ενεργειακές Τεχνολογίες και Αειφόρος Σχεδιασμού». Σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν να εξεταστούν πιθανοί παράμετροι που επηρεάζουν την διάδοση ιώσεων μεταξύ των κατοίκων των πόλεων. Η έρευνα επικεντρώνεται στην πανδημία του κορονοιού που γνώρισε η υφήλιος στις αρχές του 2020 και ξεκίνησε από την Ουχάν στην Κίνα του 2019.
Αρχικά, γίνεται παρουσίαση του ιού που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία, και επικεντρώνεται στον τρόπο μετάδοσης του ιού που γίνεται μέσω της στενής επαφής μεταξύ των ανθρώπων ή το άγγιγμα επιφανειών από άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοιού στον κόσμο με την επιβολή περιορισμό μετακινήσεων για μείωση της διάδοσης του ιού. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τον τρόπο που βίωσε ο ελλαδικός χώρος της πρόσφατη πανδημία με τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν και της κοινωνικό - οικονομικές συνέπειες που επέφεραν στον πληθυσμό.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια βιβλιογραφική ανάλυση σχετικά με την διάδοση ιώσεων μεταξύ του πληθυσμού και πως αυτό συνέβαλε στον τρόπο σχεδιασμού των πόλεων. Επίσης, παρουσιάζονται επιστημονικές δημοσιεύσεις που παρουσιάζουν το πολεοδομικό προφίλ των πόλεων που θα εμποδίζουν την διάδοση ιώσεων. Καθώς η βιβλιογραφική ανασκόπηση αναφέρει ότι η διάδοση εξαρτάται από ένα συνδυασμό παραμέτρων η παρούσα έρευνα θα προσπαθήσει να απομονώσει τα στοιχεία με σκοπό να διαφανεί ποια παράμετρος πιθανόν να επηρεάζει περισσότερο την διάδοση των ιώσεων.
Κατά το τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι επιλεγόμενες πόλεις που θα αναλυθούν και οι λόγοι που επιλέχθηκαν. Στην συνέχεια, θα παρουσιαστεί ο πολεοδομικός τρόπος ανάπτυξης των πόλεων καθώς, με βάση την βιβλιογραφική ανασκόπηση, επηρεάζει την μετάδοση των ιώσεων. Οι πόλεις που επιλέχθηκαν να αναλυθούν είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλος.
Ακολούθως, παρουσιάζεται η μεθοδολογία που ακολούθησε η έρευνα και οι περιορισμοί που τέθηκαν. Η έρευνα θα αντιπαρατάξει από την μια τον μέσο όρο κρουσμάτων των τεσσάρων επιλεγμένων περιοχών με τρείς ομάδες χαρακτηριστικών τους, τα πολεοδομικά, οικονομικά και τα μορφωτικά χαρακτηριστικά των κατοίκων των πόλεων. Το προφίλ των πόλεων, των οικονομικών και μορφωτικών χαρακτηριστικών των κατοίκων της πιθανόν να επηρεάζει την διασπορά των ιώσεων όπως δικαιολογούνται στην συνέχεια. Όλα τα δεδομένα πάρθηκαν από την εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και του ΕΟΔΥ.
Στο πέμπτο και έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας και τα συμπεράσματα που εξάγονται μέσω αυτής. Επίσης, συγκρίνονται τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας με τα αναμενόμενα αποτελέσματα που η ίδια η έρευνα στην αρχή υπέθεσε αλλά και από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των βιβλιογραφικών αναφορών που παρουσιάστηκαν.
Εν κατακλείδι, δίνονται τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από την συγκεκριμένη εργασία. Το γενικό συμπέρασμα που λαμβάνεται είναι ότι επιβεβαιώνεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση που αναφέρει ότι η μετάδοση των ιώσεων μέσα στην πόλη εξαρτάται από μια πλειάδα παραμέτρων που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Ένα μελλοντικό αποτέλεσμα στο παρών ερευνητικό θέμα που παρουσιάστηκε θα βοηθήσει την πολιτεία ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για ορθότερο σχεδιασμό των πόλεων με σκοπό την μείωση της διάδοσης των ιώσεων μεταξύ του πληθυσμού της.