Μελέτη, αποτύπωση και πρόταση αποκατάστασης εκκλησίας Τιμίου Σταυρού στην Τόχνη, Λάρνακα
Προβολή/ Open
Ημερομηνία
2022-05-25Συγγραφέας
Γεωργίου, ΖωήΕκδότης
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πολυτεχνική Σχολή / University of Cyprus, Faculty of EngineeringPlace of publication
ΚύπροςGoogle Scholar check
Keyword(s):
Metadata
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Τόχνη, που βρίσκεται για αρκετά χρόνια σε ερειπιώδη κατάσταση. Συγκεκριμένα, η μελέτη περιλαμβάνει την ιστορική και αρχιτεκτονική ανάλυση του εκκλησιαστικού κτίσματος (αποτύπωση και περιγραφή) καθώς και την πρόταση αποκατάστασης και ανάδειξης του.
Το εκκλησιαστικό συγκρότημα αποτελεί σύμπλεγμα δύο οικοδομημάτων, το νότιο ναό και το βόρειο ναό. Το σύμπλεγμα δηλαδή αποτελείται από δύο εκκλησιαστικά οικοδομήματα που ανεγέρθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η παρούσα μελέτη αφορά το βόρειο ναό. Ολόκληρο το συγκρότημα αποτελεί μνημείο Β Πίνακα. Ο ναός μελέτης (βόρειος ναός) αποτελεί σημαντικό ιστορικό κτήριο του 14ου αιώνα. Κάθε αρχιτεκτονικό μνημείο αποτελεί το μέσο διάδοσης πληροφοριών μέσα στο χρόνο για αυτό είναι σημαντικό να γίνεται ιεράρχηση των αξιών του ανάλογα με το μνημείο. Το μνημείο μελέτης χαρακτηρίζεται τόσο από ιστορική αξία όσο και από αισθητική αξία. Η παρούσα μελέτη αφορά την ανάδειξη της ιστορικής και αισθητικής αξίας του μνημείου καθώς και τη λειτουργική του αξία καθιστώντας το ενεργό και λειτουργικό τμήμα της κοινότητας του χωριού της Τόχνης. Το μνημείο είναι εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια, για αυτό και η παρούσα μελέτη στοχεύει στην αναβίωσή του ξανά ως ένα σημαντικό εκκλησιαστικό οικοδόμημα του χωριού της Τόχνης αναδεικνύοντας παράλληλα τη σχέση του με το περιβάλλον.
Η μελέτη του μνημείου της Τόχνης έγινε μέσα από ανάλυση αντίστοιχων εκκλησιαστικών οικοδομημάτων του 14ου αιώνα τα οποία συσχετίζονται με το μνημείο μελέτης καθώς είναι σημαντικό ο αρχιτέκτονας να είναι γνώστης των μεθόδων και τεχνοτροπιών κατασκευής της κάθε περιόδου.