Συγκριτική μελέτη των πηγών για την πολιορκία της Αμμοχώστου 1570-1571

View/ Open
Date
2023-12-19Author
Δαμιανού, ΓεωργίαPublisher
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Φιλοσοφική Σχολή / University of Cyprus, Faculty of LettersPlace of publication
ΚύπροςGoogle Scholar check
Keyword(s):
Metadata
Show full item recordAbstract
Η πολιορκία της Αμμοχώστου, και γενικότερα της Κύπρου, από τα οθωμανικά στρατεύματα το 1570/71, αποτελεί όχι απλώς γεγονός σταθμό για την ιστορία του νησιού, μιας και το νησί θα συνεχίσει να είναι υπό τούρκικη κατοχή για τα επόμενα 300 χρόνια περίπου, αλλά και για τη βενετική ιστορία, μιας και η Βενετική Δημοκρατία έχασε το σημαντικότερο προπύργιό της στην Ανατολική Μεσόγειο, την Αμμόχωστο.
Η παρούσα εργασία αποτελείται από τα εξής μέρη: α) την εισαγωγή, β) το κυρίως μέρος, γ) τα συμπεράσματα και τέλος, δ) τη βιβλιογραφία. Η εισαγωγή περιλαμβάνει το ιστορικό πλαίσιο και σύντομη αναφορά στις πρωτογενείς πηγές, βάσει των οποίων θα γίνει η μελέτη γι’ αυτή την εργασία. Το κυρίως μέρος χωρίζεται σε δύο ενότητες: α) το συγκεντρωτικό-συγκριτικό πίνακα της παρουσίασης των γεγονότων της πολιορκίας της Αμμοχώστου από τις τρείς διαφορετικές ομάδες πηγών - οθωμανικές, βενετικές/ιταλικές, κυπριακές - με την καταγραφή ημερομηνιών και παράλληλα, γεγονότων της πολιορκίας, και β) τον σχολιασμό των γεγονότων και την περαιτέρω ανάλυσή τους, τα οποία θα με οδηγήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, σε σχέση με τα ερωτήματα που θα αναφερθούν στη συνέχεια. Τέλος, θα παραθέσω τη γενική βιβλιογραφία στην οποία βασίστηκε η έρευνά μου.
Αναφορικά με τα ερωτήματα της παρούσας εργασίας, αυτά είναι: α) πως οι πηγές των τριών διαφορετικών ομάδων που συμμετείχαν στην πολιορκία της Αμμοχώστου – οθωμανικές, βενετικές/ιταλικές, κυπριακές - παρουσιάζουν τα γεγονότα, β) κατά πόσο συγκλίνουν ή αποκλίνουν μεταξύ τους αλλά και γ) κατά πόσον το ιδεολογικό τους υπόβαθρο συμπίπτει ή όχι.
Cite as
The following license files are associated with this item: