Εργαλείο για αυτόματη αναγώριση, συγγραφή & βελτίωση Alt-Text εικόνων βασισμένο στις κατευθυντήριες γραμμές προσβασιμότητας περιεχομένου ιστού
View/ Open
Date
2022-05-27Author
Κυπριανού, ΜάριοςPublisher
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών / University of Cyprus, Faculty of Pure and Applied SciencesPlace of publication
ΚύπροςGoogle Scholar check
Keyword(s):
Metadata
Show full item recordAbstract
Στη σύγχρονη εποχή η τεχνολογία σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη . Ένα μέρος της τεχνολογίας είναι και το διαδίκτυο το οποίο προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στους χρήστες του. Οι χρήστες του διαδικτύου έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, υπάρχουν χρήστες όλων των ηλικιών, των εκπαιδευτικών επιπέδων, διαφορετικών επιπέδων εμπειρίας σχετικά με τους υπολογιστές και χρήστες με διάφορες αναπηρίες. Οι αναπηρίες αυτές μπορεί να είναι στην αίσθηση όπως η ακοή και η όραση, στην κίνηση όπως περιορισμένη κίνηση χεριών και στην γνωστικές όπως μαθησιακές δυσκολίες. Για την ίση μεταχείριση όλων των χρηστών στο διαδίκτυο υπάρχει η προσβασιμότητα. Μέρος της προσβασιμότητας είναι και το alt-text των εικόνων.
Το θέμα της μεταπτυχιακής διατριβής είναι η δημιουργία ενός εργαλείου για αυτόματη αναγνώριση, συγγραφή και βελτίωση alt-text των εικόνων βασισμένο στις κατευθυντήριες γραμμές προσβασιμότητας.
Στο πρώτο μέρος της μεταπτυχιακής διατριβής, έγινε έρευνα σχετικά με την προσβασιμότητα και το alt-text των εικόνων. Είδαμε τα προβλήματα σχετικά με την προσβασιμότητα και το alt-text αλλά και πόσο χρήσιμα είναι για τις ιστοσελίδες και το διαδίκτυο. Ακολούθως μελετήσαμε υπάρχοντα εργαλεία σχετικά με το alt-text των εικόνων και καταγράψαμε τα χαρακτηριστικά τους.
Επόμενο βήμα ήταν να υλοποιήσουμε το δικό μας εργαλείο. Για την υλοποίηση του εργαλείου, μελετήσαμε έρευνες σχετικά με το πώς δημιουργεί κάποιος ένα εργαλείο σχετικό με alt-text, μελετήσαμε τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το alt-text και λάβαμε υπόψη μας και τα χαρακτηριστικά των είδη υπάρχοντών εργαλείων. Υλοποιήσαμε το εργαλείο μας, και το συγκρίναμε με τα υπάρχοντα εργαλεία και παρουσιάσαμε τα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά και λειτουργίες που προσφέρει.
Τέλος έγινε αξιολόγηση του εργαλείου με την χρήση ενός ερωτηματολογίου προς άτομα σχετικά με το κλάδο της πληροφορικής ώστε να συμπεράνουμε αν το εργαλείο που δημιουργήσαμε είναι βοηθητικό και χρήσιμο.