Η χρήση βιο-αισθητήρων για τη μέτρηση της επιρροής της συναισθηματικής κατάστασης των χρηστών κατά την αλληλεπίδραση τους με τα διαδικτυακά περιβάλλοντα
View/ Open
Date
2009-12Author
Σιάλαρου, ΆνναAdvisor
Σαμάρας, ΓιώργοςPublisher
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών / University of Cyprus, Faculty of Pure and Applied SciencesPlace of publication
ΚύπροςGoogle Scholar check
Metadata
Show full item recordAbstract
Τα συναισθήματα αποτελούν ένα αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς της ζωής μας και από αυτά εξαρτάται πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητάς μας. Γνωρίζοντας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούμε να κατανοούμε τα συναισθήματα, και ίσως να τα καθοδηγούμε και να τα ελέγχουμε θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.
Επιπρόσθετα, τα συναισθήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αλληλεπίδρασή μας με τους υπολογιστές που σχετίζεται με την κατανόηση του περιεχομένου, τη γνωστική υπερφόρτωση, ακόμα και την ακαδημαϊκή απόδοση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και καθορίζουν το τι νιώθουμε όταν αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές, όπως το πόσο σημαντική είναι η ενέργεια που κάνουμε τη δεδομένη στιγμή, το πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πολλοί άλλοι. Το άγχος είναι ένα από τα πιο κοινά συναισθήματα που συναντούμε σήμερα σε τέτοιες περιπτώσεις και έχει γίνει αναπόφευκτο κομμάτι της σημερινής ζωής. Όπως είναι κοινά αποδεκτό, το άγχος θα πρέπει να διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται σε επίπεδα που να μην είναι πολύ υψηλά ώστε να γίνει καταστροφικό, ούτε πολύ χαμηλά ώστε να προκαλέσει αδιαφορία.
Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα επίπεδα άγχους ενός χρήστη στα ιδανικά επίπεδα κατά την αλληλεπίδρασή του με τους υπολογιστές, θα πρέπει πρώτα να καταφέρουμε να ανιχνεύουμε τα χαρακτηριστικά τα οποία δημιουργούν το άγχος, έτσι ώστε να προσαρμόσουμε το περιβάλλον ανάλογα.
Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι ο εντοπισμός των επιμέρους χαρακτηριστικών που υποδηλώνουν την ύπαρξη άγχους και πώς επηρεάζουν τη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη κατά την αλληλεπίδρασή του με ένα υπερμεσικό περιεχόμενο και η συσχέτιση των χαρακτηριστικών αυτών με μετρήσεις που εξάγονται από βιομετρικά σήματα. Ο εντοπισμός των χαρακτηριστικών αυτών θα διευκολύνει στη συνέχεια την προσαρμογή του υπερμεσικού
περιεχομένου με τέτοιο τρόπο που θα προκαλέσει μείωση του άγχους και κατά συνέπεια μια πιο ευχάριστη και αποδοτική αλληλεπίδραση.
Για τον εντοπισμό των χαρακτηριστικών αυτών, χρησιμοποιήθηκαν τόσο συναισθηματικές/ψυχολογικές μετρήσεις (προσωπικότητα, άγχος προδιάθεσης-κατάστασης και συναισθηματική διαχείριση), όσο και μετρήσεις από βιομετρικά σήματα τα οποία εξήχθηκαν με χρήση αισθητήρων (heart rate, blood volume pulse και skin conductance). Για το σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε το σύστημα InteliSense, το οποίο αποτελείται από τρία βασικά συστατικά: το διαδικτυακό μαθησιακό περιβάλλον, το συστατικό που είναι υπεύθυνο για τη λήψη των συναισθηματικών/ψυχολογικών μετρήσεων και το συστατικό που είναι υπεύθυνο για τη λήψη των μετρήσεων από βιομετρικά σήματα. Μέσω του συστήματος, λήφθηκαν οι μετρήσεις αυτές για κάθε χρήστης και εντοπίστηκε η συσχέτιση μεταξύ των μετρήσεων αυτών.
Η επίτευξη του εντοπισμού των συστατικών που δημιουργούν άγχος στους χρήστες, θα αποτελέσει τη βάση για την εξατομίκευση του γενικότερου υπερμεσικού περιεχομένου, βάσει των συναισθημάτων σε μετέπειτα φάση. Πετυχαίνοντας την ανίχνευση χαρακτηριστικών του άγχους, θα είναι δυνατή πλέον η εξατομίκευση του διαδικτυακού περιβάλλοντος με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί το άγχος στα επιθυμητά επίπεδα και η διαπίστωση αν όντως αυτή η εξατομίκευση είναι αποτελεσματική. Το γεγονός αυτό θα κάνει την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο πιο ποιοτική και παραγωγική.